Sycylijska Pizza z anchois, oliwkami i kaparami




Korzystaliśmy znów z przepisu nieomylnego pana Gino  D'Acampo. Pizza sycylijska jest na troszkę pulchniejszym cieście i z rewelacyjnymi składnikami. Jak to Ulubiony rzecze, kilka najlepszych składników na najlepszą pizzę. Pomidory, anchois, oliwki i kapary z dodatkiem dobrej oliwy robią "włoską robotę"  W pizzy nie ma sera i pewnie dzieki temu nie jest tak napychajaca. Absolutnie niech nikt sie nie waży go dodawać! Ulubiony standardowo na zaspokojenie naszych doznań smakowych w pełni oprószył wszystko płatkami chilli. 
Chociaż pizza pyszna, nigdy w domu nie osiągnie doskonałości kraju pochodzenia. Najlepszą pizzę jaką do tej pory kosztowałam była na Malcie z owocami morza. Och co to był za smak i owoce idealnie świeże i pachnące morzem śródziemnym...








Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej 
  • 4 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Pozostale składniki: 
  • 200 g pomidorów z puszki 
  • ok. 100g oliwek zielonych i kalamata 
  • 1 łyżka kaparów
  • 1,5  ząbków czosnku  posiekanych w cienkie plasterki        
  • łyżka suszonego oregano

Wykonanie 

Najpierw zajmujemy się ciastem, mąkę wkładamy do miski, dodajemy drożdże i sól. Na środku w mące robimy dziurkę i wlewamy oliwę oraz wodę, tak ok 150 ml. Mieszamy wszystko dokładnie w misce. Kiedy ciasto zaczyna być gęste wykaładamy wszystko na stolnicę. Zaczynamy ugniatać do uzyskania ładnego, elastycznego ciasta, możemy dodać mąki albo wody według potrzeb. Robimy z ciasta ładną kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na godzinę do wyrośnięcia. 
Po godzinie zdejmujemy ściereczkę i wykładamy ciasto na brytwankę wysmarowaną delikatnie oliwą. Ciasto rozciągamy delikatnie  tak jak na każdą pizzę. Ciasto nie musi być bardzo cienkie, tak ok 2- 3 cm. Smarujemy oliwą i odstawiamy znów w ciepłe miejsce na 40 minut. Kiedy ciasto rośnie możemy rozgrzać piekarnik do 220 C. 
Po odczekanym czasie smarujemy ciasto pomidorkami i sokiem z puszki, wykładamy na całość wszystkie pozostałe składniki i gotowe. 
Pieczemy pizzę 20-25 minut do uzyskania złoto - brązowego koloru. 

Smacznego



Komentarze

Popularne posty