Sycylijska Pizza z anchois, oliwkami i kaparami
Korzystaliśmy znów z przepisu nieomylnego pana Gino D'Acampo. Pizza sycylijska jest na troszkę pulchniejszym cieście i z rewelacyjnymi składnikami. Jak to Ulubiony rzecze, kilka najlepszych składników na najlepszą pizzę. Pomidory, anchois, oliwki i kapary z dodatkiem dobrej oliwy robią "włoską robotę" W pizzy nie ma sera i pewnie dzieki temu nie jest tak napychajaca. Absolutnie niech nikt sie nie waży go dodawać! Ulubiony standardowo na zaspokojenie naszych doznań smakowych w pełni oprószył wszystko płatkami chilli.
Chociaż pizza pyszna, nigdy w domu nie osiągnie doskonałości kraju pochodzenia. Najlepszą pizzę jaką do tej pory kosztowałam była na Malcie z owocami morza. Och co to był za smak i owoce idealnie świeże i pachnące morzem śródziemnym...

Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Pozostale składniki:
- 200 g pomidorów z puszki
- ok. 100g oliwek zielonych i kalamata
- 1 łyżka kaparów
- 1,5 ząbków czosnku posiekanych w cienkie plasterki
- łyżka suszonego oregano
Wykonanie
Najpierw zajmujemy się ciastem, mąkę wkładamy do miski, dodajemy drożdże i sól. Na środku w mące robimy dziurkę i wlewamy oliwę oraz wodę, tak ok 150 ml. Mieszamy wszystko dokładnie w misce. Kiedy ciasto zaczyna być gęste wykaładamy wszystko na stolnicę. Zaczynamy ugniatać do uzyskania ładnego, elastycznego ciasta, możemy dodać mąki albo wody według potrzeb. Robimy z ciasta ładną kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie zdejmujemy ściereczkę i wykładamy ciasto na brytwankę wysmarowaną delikatnie oliwą. Ciasto rozciągamy delikatnie tak jak na każdą pizzę. Ciasto nie musi być bardzo cienkie, tak ok 2- 3 cm. Smarujemy oliwą i odstawiamy znów w ciepłe miejsce na 40 minut. Kiedy ciasto rośnie możemy rozgrzać piekarnik do 220 C.
Po odczekanym czasie smarujemy ciasto pomidorkami i sokiem z puszki, wykładamy na całość wszystkie pozostałe składniki i gotowe.
Pieczemy pizzę 20-25 minut do uzyskania złoto - brązowego koloru.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz