Warzywna z pazurem
Z Ulubionym wybraliśmy się na zakupy aby dopełnić lodówkę i szafki w warzywno - owocowe przysmaki. Wiosna w końcu zdecydowała się rozwinąć z pełną mocą a warzywa piękne i świeże wręcz zapraszały do zrobienia zupy. Zupa warzywna jest wyjątkowo prosta do wykonania i bardzo szybka a najważniejsze, że wrzucamy do niej prawie wszystko co "pod ręką". Zupa dziś została wykonana przez Ulubionego z pazurkiem. Do standardowej procedury Ulubiony dodał składniki do czerwonego curry: pastę i kilka skadników. Za sprawą trawy cytrynowej i pasty zupa nabrała egzotycznego aromatu i ostrości.
Mmmmmm. Ostra zupa z Pazurem.
Składniki:
- bulion ok 2 l.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 batat
- kawałek selera
- kalarepka
- marchewka
- cukinia
- 3 ząbki czosnku
- trawa cytrynowa
- kawałeczek galangal- tajskiego imbiru
- cebula szalotka
- po garści różyczek kalafiora i brokóła
- por
- łyżeczka pasty red curry
- troszkę śmietany do zabielania
Wszystkie podane składniki kroimy w kostkę wielkości dowolnej. Rozgrzewamy oliwę w garnku i obsmażamy w pierwszej kolejności cebulkę, czosnek i por. Kiedy się zeszklą, wkładamy resztę warzyw. Smażymy wszystko kilka minut az warzywa delikatnie zmiekna. Kiedy warzywa są gotowe zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do miękkości ok 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy łyżeczkę pasty curry i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Na koniec zabielamy śmietną. Gotowe
Bajecznie proste i dobre
Mmmmmm. Ostra zupa z Pazurem.
Składniki:
- bulion ok 2 l.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 batat
- kawałek selera
- kalarepka
- marchewka
- cukinia
- 3 ząbki czosnku
- trawa cytrynowa
- kawałeczek galangal- tajskiego imbiru
- cebula szalotka
- po garści różyczek kalafiora i brokóła
- por
- łyżeczka pasty red curry
- troszkę śmietany do zabielania
Wszystkie podane składniki kroimy w kostkę wielkości dowolnej. Rozgrzewamy oliwę w garnku i obsmażamy w pierwszej kolejności cebulkę, czosnek i por. Kiedy się zeszklą, wkładamy resztę warzyw. Smażymy wszystko kilka minut az warzywa delikatnie zmiekna. Kiedy warzywa są gotowe zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do miękkości ok 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy łyżeczkę pasty curry i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Na koniec zabielamy śmietną. Gotowe
Bajecznie proste i dobre
Komentarze
Prześlij komentarz