Pożywna włoska zupa
Zupa makaronowa z ziemniakami, pancettą i porem
Przepis jest z mojej ulubionej książki autorstwa GINO D'ACAMPO - Włoskie dania makaronowe. Książkę tę kupiłam przez przypadek sięgając do kosza z przecenionymi książkami w supermarkecie. Wyglądała niepozornie ale okazało się rewelacyjną inwestycją. 10 zł wzbogaciło moją kuchnie o wiele wyśmienitych dań.
Niesamowite jest to, że absolutnie każde (naprawdę nie przesadzam) danie z tej książki okazało się wyśmienite.
Dziś Ulubiony przed wyjściem do pracy poprosił o pożywną zupkę. Rozpoczęłam więc poszukiwanie i znalazłam.
Zupka naprawdę jest pożywna ze względu na makaron i ziemniaki. I pyszna.
Jedna rada: należy ją zjeść całą od razu, ze względu na makaron gotowany w zupce. Pozostawiony na drugi dzień wypija całą wilgoć, przez co zostaje nam sos z rozbebłanym makaronem. Jeśli chcemy mieć zupkę na drugi dzień, najlepiej makaron ugotować oddzielnie.
Niesamowite jest to, że absolutnie każde (naprawdę nie przesadzam) danie z tej książki okazało się wyśmienite.
Dziś Ulubiony przed wyjściem do pracy poprosił o pożywną zupkę. Rozpoczęłam więc poszukiwanie i znalazłam.
Zupka naprawdę jest pożywna ze względu na makaron i ziemniaki. I pyszna.
Jedna rada: należy ją zjeść całą od razu, ze względu na makaron gotowany w zupce. Pozostawiony na drugi dzień wypija całą wilgoć, przez co zostaje nam sos z rozbebłanym makaronem. Jeśli chcemy mieć zupkę na drugi dzień, najlepiej makaron ugotować oddzielnie.
Składniki:
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 1 duży por, drobno posiekany
• 250 g pancetty lub dobrego boczku, pokrojonych w kostkę
• 400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
• 3 szklanki bulionu warzywnego
• puszka krojonych pomidorów
• 250 g makaronu farfalline - kokardki
• 60 g świerzo startego parmezanu
• sól i pieprz do smaku
• 1 duży por, drobno posiekany
• 250 g pancetty lub dobrego boczku, pokrojonych w kostkę
• 400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
• 3 szklanki bulionu warzywnego
• puszka krojonych pomidorów
• 250 g makaronu farfalline - kokardki
• 60 g świerzo startego parmezanu
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu i smażymy pora z pancettą przez 3 minuty. Dodajemy marchew i ziemniaki dalej smażąc kilka minut. Mieszamy drewnianą łyżką.
Wlewamy przygotowany bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki ładnie miękną. Wlewamy pomidory z puszki prosto do zupy, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec wsypujemy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Kiedy makaron będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy z parmezanem.
Podajemy niezwłocznie.
Wlewamy przygotowany bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki ładnie miękną. Wlewamy pomidory z puszki prosto do zupy, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec wsypujemy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Kiedy makaron będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy z parmezanem.
Podajemy niezwłocznie.
Komentarze
Prześlij komentarz