Podpity schab w whiskey
Sklepy oferują wiele wędlinek, szyneczek, kiełbasek.... tyle tylko, że są mechanicznie oddzielane, pompowane albo z dodatkami pysznych i niezliczonych dodatków E...coś tam no oczywiście konserwanty. Konserwujące chyba wszystko, włącznie z umysłami. Jeśli już możemy kupić coś dobrego i bez super dodatków to zazwyczaj jest drogie i do wykarmienia całej rodziny trzeba wydać bez mała majątek, w koszyku 5 plasterków szynki a w portfelu pusto.
Dlatego też warto poszukać dobrego mięsa a wędlinę upiec wlasnorecznie.
Ulubiony podjął się tego wyzwania ochoczo i po długich poszukiwaniach odpowiedniego kawałka mięsa przystąpił do czynu.
Powstał pyszny schab który nazwałam podpitym ze względu na marynatę - której ważnym składniki jest whiskey.
Dlatego też warto poszukać dobrego mięsa a wędlinę upiec wlasnorecznie.
Ulubiony podjął się tego wyzwania ochoczo i po długich poszukiwaniach odpowiedniego kawałka mięsa przystąpił do czynu.
Powstał pyszny schab który nazwałam podpitym ze względu na marynatę - której ważnym składniki jest whiskey.
Marynata :
- kieliszek whiskey
- 3 łyzki stołowe oliwy z oliwek
- kilka kropel sosu tabasco
- oregano
- majeranek
- tymianek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- czosnek - pocięty na plasterki
Nie podaję konkretnych proporcji ziół i marynaty bo to w zależnosci od wielkości mięsa ustalamy tzw. na oko.
Kawałeczki czosnku wbijamy, dość głęboko, żeby nie wypadły.
Zioła i przyprawy np. po garści mieszamy ze soba, namaszczamy schab solidnie i dokładnie. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy schab. Obtaczamy aby dokładnie i ze wszystkich stron była marynata.
Wkładamy do miski przykrytej folią spożywczą i zostawiamy na 24h. Niech leży i czeka.
Po 24 h schab obsmażamy na oliwie dokladnie i ze wszystkich stron wraz z cała marynatą na brązowiutko i pieczemy w piekarniku 150 - 160 stopni ok godzinę, bez termoobiegu bo mięso zacznie wysychać.
No i podpity schab zrobiony. Naprawdę jest mięciutki i soczysty. Zioła i whiskey z sosem dodają trochę pikanterii i piękny zapach.
Komentarze
Prześlij komentarz