Tajskie czerwone curry z kaczuchą w owocach lichie

Tajskie czerwone to curry z książki z przepisami z Azji. Kilka razy robiłam zielone curry. Tym razem nabrałam chęci na czerwień. Wyszukałam interesujący przepis w mojej tajskiej książce i zdecydowałam się zrobić. 
Oryginalny tytuł: 


Kaeng Phed Ped Yang Subparot
" Thai red curry of duck with pineapple and lychees"


Miałam trochę problem z zakupem lichie bo nie było w sklepie świeżych owoców ale za to udało mi się znaleźć lichie w puszce. Nie wiem czy w Polsce również
są dostępne na dziale z ananasami i brzoskwiniami. Na pewno można spotkać lichie w Tesco z egzytocznymi owocami a do potrawy wystarczy garść. 
Potrawa jest ostra i jak na tajskie danie przystało aromatyczna mlekiem kokosowym i przyprawami. Ananas i lichie dodają potrawie naprawdę niesamowity efekt smakowy. Na pewno nie raz zagości w naszym menu obiadowym. Potrawy Curry robi się je praktyczwnie w jednym garnku i bardzo szybko. Zazwyczaj podawane jest z ryżem jaśminowym albo basmati. Ja czasem podmieniam na soczewicę lub ciecierzycę. Tym razem trzymałam się wiernie przepisu i został ugotowany ryż. 


Składniki: 

 - kaczka, pocięta na małe czesci 
 - 3 łyżki oleju arachidowego
 - 3 łyżki pusty Curry czerwonej
 - puszka mleka kokosowego
 - liście kaffir (najlepiej swieże ale można też użyć suszonych, łatwiej dostępnych)
 - 2 łyżki sosu rybnego
 - 250 g. świeżego, soczystego ananasa, pokrojonego w kostkę
 - 150 g obranych i pozbawionych pestek lichie 
 - opcjonalnie -  kilka listków tajskiej bazylii (można posypać zwykłą)

Wykonanie:

Do woka lub glebokiej patelni wlewamy olej arachidowy i kiedy się dobrze rozgrzeje obsmażamy dokładnie Kaczkę na brązowo z wszystkich stron. 
Odkładamy mięso na osobny talerz. 
Do tego samego naczynia w którym smazylismy Kaczkę wkładamy Pastę curry. Smażymy kilka minut i wlewamy mleko kokosowe, sos srybny, i liscie kaffir. Dobrze wszystko wymieszać i zagotować. Wkładamy z powrotem Kaczkę, zmniejszamy ogień aby ladnie bulbalo i zostawiamy w spokoju na ok. 40 min. Co pewien czas tylko mieszamy i sprawdzamy czy mięso ladnie miekknie. 
Kiedy kaczka juz jest miękka i sos gotowy dodajemy cukier palmowy, ananasa i lichie. Mieszamy dokładnie i gotujemy okolo 2 - 3 minuty.
Gotowe! 

Podajemy z ryzem lub innym dodatkiem i mniammmm. Tajskie cudo na talerz:) 


Komentarze

Popularne posty