Tajskie czerwone curry z kaczuchą w owocach lichie
Tajskie czerwone to curry z książki z przepisami z Azji. Kilka razy robiłam zielone curry. Tym razem nabrałam chęci na czerwień. Wyszukałam interesujący przepis w mojej tajskiej książce i zdecydowałam się zrobić.
Oryginalny tytuł:
Miałam trochę problem z zakupem lichie bo nie było w sklepie świeżych owoców ale za to udało mi się znaleźć lichie w puszce. Nie wiem czy w Polsce również
są dostępne na dziale z ananasami i brzoskwiniami. Na pewno można spotkać lichie w Tesco z egzytocznymi owocami a do potrawy wystarczy garść.
są dostępne na dziale z ananasami i brzoskwiniami. Na pewno można spotkać lichie w Tesco z egzytocznymi owocami a do potrawy wystarczy garść.
Potrawa jest ostra i jak na tajskie danie przystało aromatyczna mlekiem kokosowym i przyprawami. Ananas i lichie dodają potrawie naprawdę niesamowity efekt smakowy. Na pewno nie raz zagości w naszym menu obiadowym. Potrawy Curry robi się je praktyczwnie w jednym garnku i bardzo szybko. Zazwyczaj podawane jest z ryżem jaśminowym albo basmati. Ja czasem podmieniam na soczewicę lub ciecierzycę. Tym razem trzymałam się wiernie przepisu i został ugotowany ryż.
Składniki:

- kaczka, pocięta na małe czesci
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki pusty Curry czerwonej
- puszka mleka kokosowego
- liście kaffir (najlepiej swieże ale można też użyć suszonych, łatwiej dostępnych)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 250 g. świeżego, soczystego ananasa, pokrojonego w kostkę
- 150 g obranych i pozbawionych pestek lichie
- opcjonalnie - kilka listków tajskiej bazylii (można posypać zwykłą)
Wykonanie:
Do woka lub glebokiej patelni wlewamy olej arachidowy i kiedy się dobrze rozgrzeje obsmażamy dokładnie Kaczkę na brązowo z wszystkich stron.
Odkładamy mięso na osobny talerz.
Do tego samego naczynia w którym smazylismy Kaczkę wkładamy Pastę curry. Smażymy kilka minut i wlewamy mleko kokosowe, sos srybny, i liscie kaffir. Dobrze wszystko wymieszać i zagotować. Wkładamy z powrotem Kaczkę, zmniejszamy ogień aby ladnie bulbalo i zostawiamy w spokoju na ok. 40 min. Co pewien czas tylko mieszamy i sprawdzamy czy mięso ladnie miekknie.
Kiedy kaczka juz jest miękka i sos gotowy dodajemy cukier palmowy, ananasa i lichie. Mieszamy dokładnie i gotujemy okolo 2 - 3 minuty.
Gotowe!
Podajemy z ryzem lub innym dodatkiem i mniammmm. Tajskie cudo na talerz:)
Komentarze
Prześlij komentarz