Bakłażan z kaszą jaglaną
Zapraszam do zrobiebnia na kolację lub na obiad jednego z najleszych w mojej ocenie warzyw - bakłażana. Warzywo to jest doskonale w każdym calu i smaku a do tego jego ogromne możliwości w przyrządzaniu daja mu miejsce na piedestale.
Bakłażan i kasza jaglana bardzo dobrze ze soba współgrają, danie jest zdrowe i dietetyczne, rownież dla wegetarian, w dodatku proste w wykonaiu i szybkie.
Bakłażan i kasza jaglana bardzo dobrze ze soba współgrają, danie jest zdrowe i dietetyczne, rownież dla wegetarian, w dodatku proste w wykonaiu i szybkie.
Składniki:
- 1 dojrzaly, ładny bakłażan
- szkalnka kaszy jaglanej
- cebula, pokrojona w kostkę
- papryka pokrojona w kostkę
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- suszone oregano i bazylia
Wykonanie
Najpierw musimy zająć się naszym bakłażanem. Myjemy go i przecinamy wzdłóż na pół, nacinamy miąższ w kratkę ostrym nożem, tak aby nie przeciąć skóry. Namaszczamy oliwą z oliwek i solą z pieprzem, ja dodaję też odrobinę sosu tabasco dla ostrości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy nasze bakłażany przez ok 25 - 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie miąższ z bakłażana, ostrożnie aby nie uszkodzić skóry i zostawić ok 1/2 cm brzegu.
W trakcie pieczenia warzywa morzemy ugotować kaszę jaglaną.
Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodajemy cebulę, posiekany czosnek, paprykę i chilli. Po kilku minutach, kiedy papryka już zmięknie dodajemy miąższ z bakłażana, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Smażymy wszystko razem, mieszajac od czasu do czasu do połączenia wszystkich smaków.
Dodajemy ugotowaną kaszę i znów wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy według uznznia solą lub ostrym sosem.
Na koniec wkladamy przygotowany farsz do naszych wydrazonych polowek baklazana, oproszamy oregano i skrapiamy oliwa. Wkladamy nasze baklazany do piekarnika i pieczmy ok. 15 - 20 minut w 180 st. C.
Mozemy podac z dowolnym dodatkeim ja mialam jeszcze szparagi i kilka finezyjnych pomidorkow.
Komentarze
Prześlij komentarz