Bakłażan z kaszą jaglaną

Zapraszam do zrobiebnia na kolację lub  na obiad jednego z najleszych w mojej ocenie warzyw  - bakłażana. Warzywo to jest doskonale w każdym calu i smaku a do tego jego ogromne możliwości w przyrządzaniu daja mu miejsce na piedestale.
Bakłażan i kasza jaglana bardzo dobrze ze soba współgrają, danie jest zdrowe i dietetyczne, rownież dla wegetarian, w dodatku proste w wykonaiu i szybkie.




Składniki:
 - 1 dojrzaly, ładny bakłażan
 - szkalnka kaszy jaglanej
 - cebula, pokrojona w kostkę
 - papryka pokrojona w kostkę
 - papryczka chilli
 - 2 ząbki czosnku
 - oliwa z oliwek
 - pieprz, sól
 - suszone oregano i bazylia

Wykonanie
Najpierw musimy zająć się naszym bakłażanem. Myjemy go i przecinamy wzdłóż na pół, nacinamy miąższ w kratkę ostrym nożem, tak aby nie przeciąć skóry. Namaszczamy oliwą z oliwek i solą z pieprzem, ja dodaję też odrobinę sosu tabasco dla ostrości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy nasze bakłażany przez ok 25 - 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie miąższ z bakłażana, ostrożnie aby nie uszkodzić skóry i zostawić ok 1/2 cm brzegu.
W trakcie pieczenia warzywa morzemy ugotować kaszę jaglaną.
Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodajemy cebulę, posiekany czosnek, paprykę i chilli. Po kilku minutach, kiedy papryka już zmięknie dodajemy miąższ z bakłażana, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Smażymy wszystko razem, mieszajac od czasu do czasu do połączenia wszystkich smaków.
Dodajemy ugotowaną kaszę i znów wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy według uznznia solą lub ostrym sosem.
Na koniec wkladamy przygotowany farsz do naszych wydrazonych polowek baklazana, oproszamy oregano i skrapiamy oliwa. Wkladamy nasze baklazany do piekarnika i pieczmy ok. 15 - 20 minut w 180 st. C.

Mozemy podac z dowolnym dodatkeim ja mialam jeszcze szparagi i kilka finezyjnych pomidorkow.

Komentarze

Popularne posty