Brioszki halloumi

Mała przekąska idealna na rozpoczęcie obiadu, wieczorny film lub doodatek do letniego grilla ze znajomymi.
Wykonanie zajmuje raptem 20 minut i jest bajecznie proste. Najdłużej zajmuje obranie i podgotowanie ziemniaków, które można przygotować wcześniej. Ilość składników w zależności ile brioszek dla 1 osoby zaplanujemy. Według mnie ok 3 wystarcza do skonsumowania i naprawde są mega sycące. Podane w poście składniki są dla 2 osób.
Składniki:
- 4 ładne okrągłe, w miarę równej
wielkości ziemniaki
- 2 pomidory
- ser halloumi
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w osolonej wodzie ok 15 minut. Wyciągamy je z wody i kroimy w dość grube plastry, tak ok 1cm. Pomidor i halloumi również kroimy w plastry - w sumie to cała filozofia przekąski.
Układamy warstwami, tworząc na brytfance małe pakieciki w folii aluminiowej. W pierwszej kolejności ziemniaki, halloumi, pomidor i halloumi na wierzch.Oprószamy suszonym oregano albo innym zielem według uznania i skrapiamy oliwą. Pieczemy 15 minut w piekarniku w temp. 180 C.
Gotowe
Komentarze
Prześlij komentarz