Brukselka z kaszą gryczaną
Nie wszyscy lubią brukselkę a szkoda bo jest to wyjątkowo wdzięczne warzywo i zdrowe.
Historia mówi ze powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej, pochodzi z Belgii i dlatego też jej nazwa pochodzi od stolicy tego kraju. Jest źródłem wielu witamin A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Godny uwagi jest ogrom witaminy C której 150g brukselki zaspokaja w 100% zapotrzebowanie dzienne. Wyczytałam jeszcze wiele ciekawych informacji np. rakotwórcze właściwości brukselki i dobrej dfiety. Do poczytania odsyłam w internet lub encyklopedie.
Lubię brukselkę i lubię kaszę gryczaną a przypadkowo natknęłam sie w sieci na ciekawy pomysł, połączenia obu składników no i proszę taka pycha!
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 1/2 kg brukselki
- szklanka palonej kaszy gryczanej
- czubata łyżeczka wędzonej papryki lub:
po pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki i łagodnej
- sól i pieprz
Wykonanie
Rozpoczynamy działania od kaszy która gotujemy z solą. Odstawiamy na bok pod przykryciem aby kasza wypiła całą wodę. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki oleju i paprykę prażymy dokładnie mieszając.
Brukselki oczyszczamy i kroimy na połowy. Gotujemy na parze lub w wodzie do miękkości ok 10 minut, przelewamy zimną wodą.
Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy brukselkę i podgrzewamy kilka minut aż warzywa miejscami zbrązowieją, dokładnie mieszając cały czas. Dodajemy przygotowaną wcześniej kaszę gryczaną, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy odrobiną oleju aby nie było zbyt sucho. Gotowe
Ja dodawałam puré z buraczków jako dodatek. Myślę ze brukselkowa kasza będzie świetnym dodatkiem np do mięska albo kotleciaków.
Historia mówi ze powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej, pochodzi z Belgii i dlatego też jej nazwa pochodzi od stolicy tego kraju. Jest źródłem wielu witamin A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Godny uwagi jest ogrom witaminy C której 150g brukselki zaspokaja w 100% zapotrzebowanie dzienne. Wyczytałam jeszcze wiele ciekawych informacji np. rakotwórcze właściwości brukselki i dobrej dfiety. Do poczytania odsyłam w internet lub encyklopedie.
Lubię brukselkę i lubię kaszę gryczaną a przypadkowo natknęłam sie w sieci na ciekawy pomysł, połączenia obu składników no i proszę taka pycha!
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 1/2 kg brukselki
- szklanka palonej kaszy gryczanej
- czubata łyżeczka wędzonej papryki lub:
po pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki i łagodnej
- sól i pieprz
Wykonanie
Rozpoczynamy działania od kaszy która gotujemy z solą. Odstawiamy na bok pod przykryciem aby kasza wypiła całą wodę. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki oleju i paprykę prażymy dokładnie mieszając.
Brukselki oczyszczamy i kroimy na połowy. Gotujemy na parze lub w wodzie do miękkości ok 10 minut, przelewamy zimną wodą.
Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy brukselkę i podgrzewamy kilka minut aż warzywa miejscami zbrązowieją, dokładnie mieszając cały czas. Dodajemy przygotowaną wcześniej kaszę gryczaną, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy odrobiną oleju aby nie było zbyt sucho. Gotowe
Ja dodawałam puré z buraczków jako dodatek. Myślę ze brukselkowa kasza będzie świetnym dodatkiem np do mięska albo kotleciaków.
Komentarze
Prześlij komentarz