Czosnek, czosneczek konfit

Latem kiedy jest cieplo i slonecznie, grill  i spotkania przy nim sa nieodzownym warunkiem spedzania czasu z rodzina i znjomymi. A co za tym idzie wspolnego palaszownia wielu smakolykow . u nas do takich kielbasianych pysznosci nieodzowny jest czosnek, lubiany w kazdej postaci. ostatnio przemierajac wszytskie mozliwe informacje kulinarne znalazlam interesujacy przepis na czosnk konfitowany. Smakuje świetnie na podpiekanym chlebku lub ziemniaków z grilla, można również jeść całkiem osobno, dzięki rozmarynowi i długiemu, powolnemu gotowaniu jest słodkawy i miękki. Naprawdę smaczny.




Składniki: 

- 4 główki młodego czosnku
- 1 łyżka stołowa soli
- szklanka oliwy z oliwek 
- 2 gałązki rozmarynu
 - można dodać odrobinę chilli w płatkach dla ostrości


Wykonanie:

Czosnek obieramy zwierzchnjch łupin, zostawiając te otaczające same ząbki, wrzucamy do małego garnka o grubym dnie. Zalewamy szczodrze oliwą- do granicy warzyw. Dodajemy sól i rozmaryn z chilli. Mieszamy dokładnie delikatnie łyżką.Kiedy oliwa zacznie delikatnie bulgotać, zmniejszamy ogień do malutkiego i zostawkamy tak na godzinę.Po godzinie odkładamy nasz  zosnek na bok do ostygnięcia. 

Przekładamy do słoika lub do innego naczynka. Możemy przechowywać w lodówce. Nasz czosnek jest gotowy do grillowego obżarstwa. Oliwa z czosnku świetnie realizuje się jako dodatek do innych potraw albo marynaty. 



Komentarze

Popularne posty