Pomidorowa z kaszą jaglaną
W każdym polskim domu zupy są nieodzownym daniem. Mieszkając aktualnie w Anglii dość mocno mi tego brakuje, kiedy odwiedzając pobliskie miejsca na szybki lunch mało jest miejsc oferujących dobrą pożywną zupkę. Wielszość brytyjczyków raczej nie jada zup a jeśli już to zazwyczaj są to zupy-kremy. W moim rodzinnym domu zazwyczaj zupa była sycąca i była to kombinacja wszelkiego rodzaju warzyw i ziół. Czasem aż na zbyt, moja mam lubiła mocno poszaleć w kreacjach. Zupa była tak gęsta że łyżka stawała na sztorc.
Dzisiaj może w przepiśniku zwykła pomidorowa z małą odmianą zamiast makaronu, ryżu lub ziemniaków - kasza jaglana.
Składniki:
- kawałek kurczaczego mięsa
- por
- mała cebula
- ząbek czosnku
- korzeń pietruszki
- kilka części selera naciowego
- passata pomidorowa
- ząbek czasnku
- troszkę lubczyku
- sóli pieprz
- liść laurowy
- kilka suszonych pomidorów
- łyżka koncentratu
Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroje w dosc spore kawałki. Porcję kurczaczą wkładamy do garnka z wodą i gotujemy z powierzchni zdejmując szum jaki powstaje. Dodajemy wszystkue warzywa i zioła. Gotujemy ok 30 minut do ugotowania się warzyw. Można do smaku dodać kostkę rosołową lub sosu sojowego. Dodajemy passatę i koncentrat, wszysto dokładnie mieszamy i doprawiamy chilli, pieprzem i solą.
W oddzielnym naczyniu gotujemy kaszę jaglaną, którą podajemy z zupą zamiast np. makaronu.
- troszkę lubczyku
- sóli pieprz
- liść laurowy
- kilka suszonych pomidorów
- łyżka koncentratu
Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroje w dosc spore kawałki. Porcję kurczaczą wkładamy do garnka z wodą i gotujemy z powierzchni zdejmując szum jaki powstaje. Dodajemy wszystkue warzywa i zioła. Gotujemy ok 30 minut do ugotowania się warzyw. Można do smaku dodać kostkę rosołową lub sosu sojowego. Dodajemy passatę i koncentrat, wszysto dokładnie mieszamy i doprawiamy chilli, pieprzem i solą.
W oddzielnym naczyniu gotujemy kaszę jaglaną, którą podajemy z zupą zamiast np. makaronu.
Komentarze
Prześlij komentarz