Kalafior w sosie pomodorowym
Kalafior po łacinie to Brassica oleracea, wyjątkowo ładna nazwa dla tak dobrej kapusty. A tak, bo kalafior jest odmiana kapusty warzywnej, rośliny jednorocznej i jest to najprawdopodobniej mutacja kapusty głowiastej lub brokułu. Jest znany wyłącznie z uprawy naturalnie nie występuje. Kalafior jest dobry w każdej postaci, według mojego skromnego zdania. Często zastępuje nim ziemniaki jako dodatek do pieczonego mięsa lub kotletów schabowych - nie jest tak zapychający i dobrze się komponuje z mięsem. Standardowo, kalafior jadany głównie u mnie w domu był ugotowany, polany bułką tartą, posłodzony lub posolony. Tym razem po przekopaniu informacji i pisemek wyszukałam pomysł na kalafior w sosie pomidorowym z piekarnika. Do kalafiora dodałam biały ryż mieszany z dzikim a w szafce znalazłam mala paczuszkę sezamu, idealna do posypania. Obiad szybki, lekki i smaczny.
Składniki:
- 1 ładny kalafior
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cynamonu
- szczypta kuminu
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta płatków chilli
- szczypta czombru
- sól i pieprz
- sezam (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zaczynamy od pokrojeniu cebuli w plasterki i podsmażenia jej troszkę w oliwie. Dodajemy zgnieciony lub pokrajany na drobno czosnek i wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie i dodajemy pomidory z sokiem i ze wszystkim. Smażymy mieszając wszystko ok 10 minut na wolnym ogniu. Smakujemy sos i sprawdzamy czy jest odpowiednio ostry i doprawiony. Do uzyskania bardziej intensywnego pomidorowego smaku ja dodałam jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. W międzyczasie dzielimy kalafior na ładne różyczki i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub innego, które można włożyć do piekarnika.
Gotowym sosem zalewamy kalafior i delikatnie mieszamy łyżką wszystko razem.
Tak nasmarowany sosem kalafior wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190-200 stopni na ok 40 minut.
Składniki:
- 1 ładny kalafior
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cynamonu
- szczypta kuminu
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta płatków chilli
- szczypta czombru
- sól i pieprz
- sezam (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zaczynamy od pokrojeniu cebuli w plasterki i podsmażenia jej troszkę w oliwie. Dodajemy zgnieciony lub pokrajany na drobno czosnek i wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie i dodajemy pomidory z sokiem i ze wszystkim. Smażymy mieszając wszystko ok 10 minut na wolnym ogniu. Smakujemy sos i sprawdzamy czy jest odpowiednio ostry i doprawiony. Do uzyskania bardziej intensywnego pomidorowego smaku ja dodałam jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. W międzyczasie dzielimy kalafior na ładne różyczki i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub innego, które można włożyć do piekarnika.
Gotowym sosem zalewamy kalafior i delikatnie mieszamy łyżką wszystko razem.
Tak nasmarowany sosem kalafior wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190-200 stopni na ok 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz